UWAGA!!! Od stycznia 2016 blog Mój Miły Czas jest dostępny w nowej wersji na www.mojmilyczas.pl - ZAPRASZAM :)
O moim siedzeniu w ogrodzie i patrzeniu na świat mogliście przeczytać tutaj, wtedy też postanowiłam zaszaleć i pozbierałam jeszcze liści porzeczki czarnej i czerwonej. Zbierałam je również w celach ich ususzenia. Gdyż także i one posiadają liczne substancje czynne wspomagające nasz organizm.
O moim siedzeniu w ogrodzie i patrzeniu na świat mogliście przeczytać tutaj, wtedy też postanowiłam zaszaleć i pozbierałam jeszcze liści porzeczki czarnej i czerwonej. Zbierałam je również w celach ich ususzenia. Gdyż także i one posiadają liczne substancje czynne wspomagające nasz organizm.
Surowiec zielarski
w postaci suszonych liście porzeczki jest bogaty w witaminę C, garbniki, kwasy
organiczne, a także witaminę P oraz pierwiastki takie jak miedź czy dwuwartościowe
(dobrze wchłaniane) żelazo.
Podstawową funkcją
picia naparu z liści porzeczki czerwonej jest uzupełnianie witamin i minerałów
w diecie. Jednak ma on również szereg innych zastosowań. Przed wszystkim
wzmacnia organizm w okresie wiosenno/jesiennym, a w momencie wystąpienia
przeziębień działa napotnie.
W aspekcie przewodu
pokarmowego pobudza łaknienie, wspomaga trawienie i działa lekko
przeczyszczającą.
Działa na układ
moczowy ułatwiając filtrowanie krwi w nerkach (działanie oczyszczające), a
następnie wykazuje działanie moczopędne.
Wspomaga również
tamowanie krwotoków: wewnętrznych i zewnętrznych.
Picie naparu
wspomaga w bólach migrenowych.
W stosowaniu na
skórę (napar dodawany do kąpieli lub w formie toniku) przyspiesza gojenie się
wyprysków czy innych chorobach skóry.
Natomiast picie lub
stosowanie zewnętrzne naparu z porzeczki czarnej działa dodatkowo przeciw
bakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie, garbniki działają ściągająco
i przeciwzapalnie, a flawonoidy, kwasy organiczne i olejki eteryczne
przyspieszają proces gojenia się skóry.
Sposób przygotowania naparu:
jedną łyżkę stołową liści wsypać do szklanki,
zalać wrzątkiem,
pozostawić pod przykryciem na 10 minut.
Napar można spożywać do stosowania wewnętrznego, można
stosować do płukania gardła, do przemywania skóry czy do leczniczych kąpieli.
Suszone liście porzeczki czerwonej również stosuje się w celu klarowania wina czy w doprawianiu kiszonych przetworów.
Suszone liście porzeczki czerwonej również stosuje się w celu klarowania wina czy w doprawianiu kiszonych przetworów.
Zebrane z nienawożonych i ogólnie zdrowych krzewów liście
wypłukałam i suszyłam w suszarce około 50 minut. Susz
umieściłam w opisanych torebkach strunowych. Teraz mam dodatkowe wsparcie w
zimie!
Pozdrawiam
E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz